Jenčuš potvrdil rolu favorita, v Lorinčíku súťažili aj desiatky detí

Deti sú naša budúcnosť a priaznivci cyklistiky zo združenia Time 4 fun to dobre vedia. Aj preto sa rozhodli pred rokom spustiť seriál detských pretekov de.T.to, ktoré majú v deťoch zapáliť lásku k tomuto športu.

 

Po úvodných podujatiach sezóny 2023 vo Veľkej Ide a Blatnej Polianke sa cyklisti presunuli do lesa nad košickou mestskou časťou Lorinčík.

„Ide o druhý ročník tejto série a naše kategórie sú členené podľa veku. Súťažia deti od úplne maličkých až po štrnásťročné. Cieľom je podchytiť začínajúcich cyklistov, ktorí zatiaľ nemajú klubové ambície. Veku prispôsobujeme aj dĺžku tratí. Tie sa snažíme situovať do miest, kde cítime podporu samospráv,“ priblížil organizátor Gabriel Demko z Time 4 fun.

Malé deti podľa neho bicyklujú radi a neodradia ich ani občasné pády. „K cyklistike patrí plač i smiech. Niekedy sú však viac premotivovaní ich rodičia,“ pousmial sa Demko, podľa ktorého prichádza krízová fáza v tínedžerskom období. „Tam sa to dosť preoseje a pri súťažnej cyklistike ostávajú len tí, ktorí sa chcú tomuto športu venovať vážnejšie. Potom už presedlajú na preteky s väčšou fyzickou náročnosťou.“

Platnosť týchto slov potvrdila aj početnosť pretekárov v jednotlivých kategóriách. Zatiaľ čo v tých menších nebola o účastníkov núdza, v najstarších žiackych kategóriách triumfovali Šimon Žiak a Štefánia Daňková prakticky bez konkurencie.

„Pre mňa to bolo veľmi náročné. Hlavne kopec. Ja totiž neznášam kopce. Nie som nejaká veľká cyklistka a pre mňa je to skôr hobby. Na bicykli chodíme s rodičmi na záhradu a inak v podstate netrénujem,“ zhodnotila s úsmevom Štefánia. Šimon zvládol 3200 metrov dlhú lesnú trať o takmer desať minút rýchlejšie a ako člen košického tímu PROefekt vníma cyklistiku oveľa vážnejšie. „Trať bola dobrá, polovica kopec a polovica dole kopec. Išlo sa mi dobre, ale chýbala mi konkurencia, ktorá by ma potlačila ešte viac.“

Horskú cyklistiku v plnej kráse potom predviedli účastníci hlavnej dospeláckej kategórie MTB XCO. Suverénnym víťazom sa stal podľa očakávaní Jakub Jenčuš z tímu Proefekt Košice. 21-ročný slovenský triumfoval na pätnásťkilometrovej trati s náskokom vyše štyri a pol minúty.

„Využil som domáce prostredie a preteky sú vždy najlepší tréning. Je iné jazdiť sám v lese a súťažiť s podporou kamarátov v príjemnom prostredí. Naozaj som si to užil,“ povedal nám Jenčuš v cieli. Jeho hlavná pozornosť sa však pochopiteľne sústredí na preteky inej úrovne. „Chcel by som sa nominovať na augustové majstrovstvá sveta v cross country v Škótsku a prioritami budú aj domáce majstrovstvá v cross country a majstrovstvá v maratóne na Jahodnej.“

Séria cyklistických pretekov Time for fun pokračuje štvrtým podujatím 8. júla v Medzilaborciach Borove.

Partneri